Hesap
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Sepet
MARKAMIZIN TARİHÇESİ

1933 yılında Niğde’nin Bor ilçesinde doğan Mahir Yoleri, ilkokulu bitirdikten sonra yatılı sanat okulu sınavını birincilikle kazanır. Resime karşı doğuştan yeteneği sınavdaki öğretmenleri bile şaşırtır. Fakat henüz ikinci sınıftayken, babasına ayakkabı kalıpçılığı mesleğinde yardım etmek için eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalır.

CEYO MARKASININ DOĞUŞU

Mahir Yoleri, kısa süren öğrenim hayatına rağmen, teknik resim ve makinenin temel bilgilerini öğrenmiştir. Bunu kendi resim yeteneğiyle de birleştirerek bir torna makinesi yapar.

Makinenin bir tarafına modeli bağlayıp diğer tarafından kopyasını elde ederek günlük üretim kapasitesini iki çiftten, onbeş çifte çıkarır.

Üretim kapasitesinin artması sonucunda Niğde’nin Bor ilçesi de Mahir Yoleri’ye dar gelmeye başlar ve 1960 yılında daha büyük bir şehir olan Adana’ya taşınmaya karar verir. Kalıp üretmi kısa sürede günde 60 çifte çıkar, ancak gün geçtikçe kaliteli üretime talep gittikçe artar ve Mahir Yoleri, Nurettin Cenanoğlu ile ortaklık kurarak kalıpçılık işini büyütmeye karar verirler. Firmanın ismi iki girişimcinin soyadlarının ilk hecelerinden oluşur: Cenanoğlu’nun 'CE' si ile, Yoleri’nin 'YO' su. Böylece 'CEYO' Markasının ilk temelleri atılmış olur.

Yalnızca üç yıl sonra Adana’nın ‘kalıbı’ da dar gelmeye başlar ve Mahir Yoleri 1963’te hedeflerini büyüterek, ayakkabı kalıpçılığına İstanbul’da devam etmek üzere girişimlere başlar.

Türk insanının ayak anatomisini ve ergonomisini çok iyi incelemiş olan Mahir Yoleri, kendi özgün kalıplarını ve tasarımlarını kararlı bir şekilde daha da incelikli hale getirir. Anatomik kalıplarında her insana ortak bir form oluşturacak buluşları ile kısa zamanda aranılan bir kalıpçı haline gelir.

Mahir Yoleri, 1965 yılında Türkiye’nin en iyi ayakkabı kalıpçısı olarak anılmaktadır.

Mahir Yoleri, 1965 yılında Türkiye’nin en iyi ayakkabı kalıpçısı olarak anılmaktadır.

1965 ve 1967 yıllarında, Mahir Yoleri, yurt dışı fuarları gezerken
Vigevano
Venedik
Milano
Milano

Mahir Yoleri, dünyanın birçok ülkesine araştırma amaçlı yaptığı geziler sonrasında ortopedik ahşap tabanlı sandaletler üretmeye karar verir ve Türkiye’nin bilinen, saygın kalıpçısı birikimini kullanarak farklı modellerin tasarımını da kendisi çizer ve üretmeye başlar. 1970’li yılların başında, günümüzde halen CEYO’nun en bilinen modellerinden Minelli’nin ahşap versiyonunu Türk halkını beğenisine sunar. Stratejik bir kararla ürünler önce eczanelerde satılmaya başlar.

AHŞAP KESİM BÖLÜMÜ

1978 yılında kalıpçılık tamamen bırakılır. Bugün hale üretime devam eden modern tesislerin bulunduğu İstanbul Esenler’deki fabrikasında, Türk insanının ayak dostu ve sevilen markası Ceyo’nun üretimi, büyüyerek ve çeşitlenerek devam etmektedir.

SAYA KESİM BÖLÜMÜ

70’li yıllarda, ahşap sandaletlerin, dönemin Türkiye güzeli ile yapılan gazete ve bilboard reklamı

“Ortopedik sandalet” sloganı ile piyasaya çıkan Ceyo terliklerin, sağlıklı ürünler olduğunu desteklemek açısından satış noktalarının eczaneler olması, tüketicinin gözünde Ceyo’yu farklılaştırmıştır.

Farklı renklerdeki deri sayalar, metal vida yardımı ile ahşap tabana monte edilmiştir.

Kullanılan malzemelerin kaliteli olması, ürünlerin uzun yıllar dayanıklı olmasını sağlamış ve Ceyo’nun uzun ömürlü ürünler üreten bir firma olarak tanınmasına katkıda bulunmuştur.

80 ‘li yıllarda yaygınlaşan apartman hayatında, ahşap sandaletler gürültü çıkmasına neden olup, toplum hayatına saygıyı önemseyen Ceyo’yu taban için farklı malzeme arayışına yönlendirir.

O yıllarda yeni çıkmış olan poliüretan, ayak için ahşap kadar sağlıklı bir malzeme olup, ahşaptan daha hafif niteliktedir.

Ayrıca poliüretanın da ahşap gibi doğa dostu olması ve atıldığı zaman doğada kaybolabilmesi Ceyo A.Ş.’yi ahşap yerine poliüretan ile sandalet üretimine yönlendirir. Ahşap malzemenin bırakılmasında, ormanların korunmak istenmesinin de payı büyüktür.

80’li ve 90’lı yıllara geldiğimizde, Ceyo’nun ürün kataloğunda ahşap terliklerini yerini poliüretan terliklerin aldığını görürüz. Poliüretandan üretilen ahşap sandaletler MİNELLİ olarak kataloglarda yerini almaktadır.

Poliüretan terlikler dünya standartlarına göre 30 bin kere bükülerek test edilirken, Ceyo A.Ş. de ise, aynı test 300 bin kere tekrarlanmaktadır. Seçilen poliüretan ve diğer malzemelerin birinci sınıf olması, kaliteye ve dayanıklılığa veren üretim yaklaşımıyla birleşince, ortaya uzun yıllar eskimeyen ürünler çıkarmaktadır. Müşterileri tarafından uzun ömürlü üretim yapan bir firma olarak tanınan Ceyo’nun bu yaklaşımı, ilk ürün olan ahşap sandaletlerden beri değişmemiştir.

Günümüzde ürünlerini bayanlar, erkekler ve çocuklar olmak üzere üç kategoride sınıflandıran Ceyo, her sene yaz ve kış koleksiyonu olmak üzere iki kere ürün serilerini yenileştirmekte ve tanıtımını yapmaktadır.

CEYO’NUN TASARIM YAKLAŞIMI VE FELSEFESİ

CEYO ORTOPEDİK SANDALET SANAYİİ ve TİCARET A.Ş. ‘ yi kurulduğu günden bu yana ürünlerinde kaliteye ve ergonomiye önem veren tasarım odaklı bir firma olarak tanımlayabiliriz.

Firma kurucusu Mahir Yoleri, kendi ürünlerini üretmeye başlamadan önceki tarihlerde, tasarımlarına kendi torna makinalarını yaparak ve bu makinalarda kendi tasarımı olan tabanları üreterek başlamıştır. Kalıp tasarımı yapabilmek için ayak anatomisinin inceliklerini öğrenmiş, kendi eskizleriyle özgün kalıp formları hazırlamıştır.

1960’ların sonu 1970’lerin başında, ahşap sabolar üzerinde çalışmaya başladığında, beğendiği bir modeli kopyalama yoluna gitmemiş, kendi modellerini oluşturmuştur.

Mahir Yoleri, zaman içinde oğlu Ahmet Bey’e ve yeğeni Ulvi Bey’e o güne kadar edinmiş olduğu taban tasarımının inceliklerini aktarmış olup, halen oğlu ve yeğeni ile birlikte şirketin tasarım ve yönetim faaliyetlerini sürdürmeye devam etmektedir. 90’lı yıllara kadar firmada tasarım sadece üst yönetimde bulunan aile üyeleri tarafından sürdürülmüştür. Son 15 yıldır ise ar-ge ve tasarım firma içinde görünen bir departman haline gelmiştir.

Beş kişiden oluşan tasarım departmanında çalışanlar farklı disiplinlerden gelmişlerdir. Taban formları üzerine çalışan iki kişinin yanı sıra, ayakkabı modeli çizen, tecrübelerinden yararlanılan deneyimli bir modelci bulunmaktadır. Ayrıca bilgisayarla grafik çizimler üzerine çalışan iki kişilik bir ekip de tasarım departmanında yer almaktadır. Üniversite mezunlarından ve tecrübeleriyle yetişen çalışanların oluşturduğu ar-ge ve tasarım departmanı üst yönetimle ortak olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.

Günümüzde bünyesinde 350 çalışan barındıran Ceyo firmasında taban ve tasarım bölümü önemli bir birim haline gelerek departmanlaşmıştır.

Mahir Yoleri’in başlatmış olduğu kaliteli ve şık ürün üretme felsefesini geçmişten günümüze 40 yıldır değişmeden devam ettirmektedir.

Halen tasarım departmanı ile bizzat çalışmalarını sürdüren Mahir Yoleri’nin günümüz koleksiyonlarına katkısı devam etmektedir.

PAZARDAKİ REKABETİN FİRMANIN ARGE VE REKLAM İLİŞKİLERİNE ETKİSİ

2000’li yılların başından bu yana birçok yeni firmanın pazara girmesiyle terlik piyasasında rekabet artmış, ürünler çok çeşitlilik kazanmıştır. Yaklaşık 250 milyon dolarlık büyüklüğe sahip olan terlik sektöründe, pazara yeni giren markalar, büyük reklam bütçeleri ayırarak rekabeti kızıştırmıştır.

Yoğun reklam kampanyalarıyla % 30 civarında büyüme gösteren sektörde, Ceyo, Polaris, Muya, Twigy, My-Ter, Gezer ve Arrow gibi firmalar rekabet etmektedir. Terliğin önemli bir moda aksesuarı haline gelmesiyle, piyasa hareketlenmiş, firmaların satışları artmıştır.

CEYO MEDYA
Rekabetin doğal bir sonucu olarak, Ceyo A.Ş.’nin tasarım faaliyetleri yoğunlaşmış, ürünlerindeki renk ve malzeme çeşidinde artış olmuştur. Firmanın kendi bünyesindeki tasarımcıların yanı sıra, yurt dışından tasarım ofisleriyle ve yurt içindeki serbest tasarımcılarla da çalışılmaya başlanmıştır. Yurt dışı tasarım ofisleriyle trendleri önceden takip edebilmek amacıyla konsept çalışmalar yapılmaktadır.

2001- Kriz öncesinde birçok firma gibi toptancılarla çalışılırken, kriz sonrasında firmada üst yönetimin aldığı kararla distribütörlüğe geçilmesine karar verilir. Toptancılar aracılığıyla satılan ürünlerin son satış noktaları kontrol edilememekte, Carefour’da, semt pazarlarında dahi Ceyo terliklerin satışı gerçekleşmeydi. Kaliteli ve sağlıklı ürünleri ile kalıcı bir marka olmayı hedefleyen Ceyo A.Ş., 2001’de aldığı karar sonucunda, kendi mağazacılık zincirini oluşturmaya başlar.

Hedef kitlesinde segmentasyona gitmeyen Ceyo, üst orta gelir grubuna ürün satan bir firma olarak konumlanmaktadır.

Yurt içinde 1500 yetkili perakende satıcı ve 27 Ceyo Store, Yurt dışında ise 42 adet yetkili perakende satıcı ve 10 adet Ceyo Store ile müşterilerine kaliteli ve bilinçli hizmet vermek için, üretim ve satış sistemini de günümüz koşullarına adapte etmiştir.

Ceyo, üretiminin % 85’ ini iç pazara, % 15’ini yurt dışına ihraç etmektedir. Ortadoğu ağırlıklı olmak üzere, Avrupa ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu 17 ülkeye sürekli ihracat yapmaktadır. Bu ülkeler arasında Kuveyt, Dubai, Suudi Arabistan, Lübnan, Suriye, Portekiz, Macaristan, Japonya, İngiltere ve ABD’de satış noktaları bulunmaktadır. Günümüzde corner satış noktaları şeklinde çalışılan yurt dışı perakendecilerle, ülke distribitörlüğüne gidilmesi hedeflenmektedir.

CEYO FABRİKA
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.